- 1/4 l wody
- 60 g margaryny
- 200 g mąki
- 5 jaj
- płaska łyżka proszku do pieczenia
krem
-1 opakowanie sernika na zimno duża porcja
- 2 serki homogenizowane po 150 g waniliowe
- 0,5 l mleka
1.-wodę zagotować z margaryną wsypać całą mąkę energicznie mieszać aż powstanie jednolita kula zestawić z ognia zostawić do ostygnięcia rozmiksować ciasto dodawać po jednym jajku miksować do uzyskania jednolitej masy na koniec wsypać proszek do pieczenia wymieszać łyżką nakładać na wysmarowaną blaszkę na duże ptysie zrobić 12 ptysi a małe 24 dać do piekarnika 180 stopni
2.krem
-przygotować mleko do mleka wsypać ser z paczki miksować do uzyskania jednolitej masy dodać serki homogenizowane
3.- upieczone ptysie wystudzić przekroić na połowę nadziewać kremem można dodać ulubione owoce przykryć drugą połową ozdobić polewą lub cukrem pudrem
Porady
z ciasta można zrobić karpatkę też polecam i dodać do środka owoce sezonowe
Komentarze