1.Do garnka wlać wodę, włożyć masło i sól. mieszać aż masło się roztopi, zagotować.
2.Do gotującego dodać przesianą mąkę i energicznie mieszać, aż stanie się gładkie, a na środku garnka ciasto uformuje się w kule.
odstawić na 5 min.
3.Następnie dodawać po 1 jajku, mieszając do uzyskania jednolitej masy.
4.Przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką-gwiazdką i na blaszkę wysmarowaną margaryną wyciskamy ptysie, w sporej odległości.
Piec ok 15min
W temp 200st
5.Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku ok 15 min. ostudzić.
Ptysie są gotowe do nakładania kremu
Porady
Wysmarowaną margaryną blachę można przelać zimną wodą, następnie wyciskać ptysie, parująca woda "uniesie" ciasto.
Można nałożyć kremówkę, budyń, albo gotową masę karpatkową
Komentarze