Ptysie z kremem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Lekki puszysty deser idealny do popołudniowej kawy.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto parzone :
    125 dag margaryny
    1 szklanka wody
    1 szklanka mąki pszennej
    3 jajka

    Krem:
    500ml śmietany kremówki 36%
    2 łyżki cukru pudru
    opakowanie śmietan fix'u w razie, gdy śmietana nie będzie wystarczająco gęsta

Ptysie z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotowujemy wodę z margaryną. Na gotującą wodę wsypujemy przesianą mąkę i energicznie mieszamy, aby ciasto się nie przykleiło do garnka. Kiedy już nie będzie grudek odstawiamy do całkowitego wystygnięcia inaczej ciasto nie urośnie w czasie pieczenia. Gdy będzie już zimne miksujemy z jajkami. Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego (mozna także nakładać łyżką). Zostawiamy ok. 2 cm odstępu. Nastawiamy piekarnik na 200ºC przez ok. 30min ( w razie, gdy w środku nie będą wystarczająco upieczone przekrajamy na pół i dopiekamy na kratce). W ty czasie ubijamy śmietanę, przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy ptysie.

Porady

Można do środka ptysi włożyć jakiś owoc; truskawkę, borówkę, malinę itp.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy