Składniki:
Ciasto ptysiowe:
-10 dag margaryny
-1 szkl. wody
-20 dag mąki
-5 jajek
-szczypta soli
Krem mleczno-serowy:
-25 dag białego sera
-2 śnieżki w proszku
-20 dag kremówki
-1 szkl. mleka czekoladowego
-1/2 szkl. cukru pudru
-6 łyżeczek żelatyny
-150 ml gorącej wody
Ptysie z kremem mleczno - serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: wodę zagotować z margaryną i szczyptą soli. Do wrzącej wody wsypać mąkę .gotując na wolnym ogniu cały czas mieszając do momentu aż ciasto będzie odchodzić od brzegów garnka. Ostudzić.Zimne ciasto miksować dodając po jednym jajku.Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego , na blaszce wyłożone papierem do pieczenia formować nie wielkie ptysie. Piec w temp 200 stopni przez 20 minut.
Wystudzone ptysie przekrawamy w poprzek
2.Krem.: ser mielimy. Kremówkę,mleko,cukier puder i śnieżkę przekładamy o wysokiego naczynia i ubijamy na sztywna pianę, dodawać po łyżce sera oraz żelatynę cały czas miksując.
3.Gotowy kremem przekładamy ptysie, dekorujemy polewa. Schładzamy przed podaniem.
Komentarze