Ptysie z likierem czekoladowym

0 (0 ocen)

Pyszne i wbrew pozorom bardzo łatwe do przygotowania ciastka dla dorosłych.

Składniki:

  • Ptysie:
    szkl wody
    100 g margaryny
    szczypta soli
    200 g mąki
    5 jajek

    Krem:
    330 ml śmietanki 30%
    100 ml likieru czekoladowego
    2 łyżki cukru pudu
    śmietan fix

    cukier puder do posypania

Ptysie z likierem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto na ptysie: W garnku zagotować wodę z margaryną i szczyptą soli. Na gotującą się wodę wsypać mąkę, zmniejszyć płomień i bardzo energicznie mieszać aż utworzy się gęsta kula, odchodząca od ścianek garnka. Ciasto lekko przestudzić. Cały czas miksując wbijać po jednym jajku. Masę przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać nieduże ptysie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętać należy aby zachować większy odstęp między ciastkami gdyż urosną. Piec ok 20 minut w 190 stopniach. Nie otwierać piekarnika przez pierwsze 10 minut bo ptysie opadną. Ostudzić.
  • 2. Krem: schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, śmietan fiks i wlewając cienkim strumieniem likier czekoladowy.

    Ptysie przekroić ostrym nożem na pół, napełniać kremem, przykryć wierzchem i posypać cukrem pudrem.

Porady

Rady: Ptysie najlepiej napełniać kremem tuż przed podaniem. Krem można przechowywać w lodówce.

Komentarze

Podobne przepisy