Ptysie z malinami

0 (0 ocen)

Malutkie ptysie napełnione kremem z malinami. Idealny deser do niedzielnej kawy.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka wody
    125 g margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 jajka
    Krem:
    700 ml mleka
    2 budynie waniliowa (na 3/4 l mleka)
    3/4 szklanki cukru
    250 g margaryny
    16 g cukru waniliowego
    100 g malin

Ptysie z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę zagotować z wodą (tak żeby się rozpuściła). Gdy się gotuje dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Bardzo energicznie mieszać. Wystudzić.
    Gdy masa wystygnie kolejno dodawać jajka. Miksować około 5 minut do uzyskania jednolitej masy. Szprycą nakładać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 220*C przez około 30 minut.
    Ptysie wystudzić i przekroić na pół.
    Krem:
    500 ml mleka zagotować. W pozostałej ilości rozpuścić budynie, cukier waniliowy i cukier. Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową, energicznie mieszać. Wystudzić. Margarynę utrzeć na puszysto, dodawać po 1 łyżce budyniu i malin. Przygotowanym kremem przekładać ptysie.
    Posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy