Malutkie ptysie napełnione kremem z malinami. Idealny deser do niedzielnej kawy.
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka wody
125 g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
Krem:
700 ml mleka
2 budynie waniliowa (na 3/4 l mleka)
3/4 szklanki cukru
250 g margaryny
16 g cukru waniliowego
100 g malin
Ptysie z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Margarynę zagotować z wodą (tak żeby się rozpuściła). Gdy się gotuje dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Bardzo energicznie mieszać. Wystudzić.
Gdy masa wystygnie kolejno dodawać jajka. Miksować około 5 minut do uzyskania jednolitej masy. Szprycą nakładać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 220*C przez około 30 minut.
Ptysie wystudzić i przekroić na pół.
Krem:
500 ml mleka zagotować. W pozostałej ilości rozpuścić budynie, cukier waniliowy i cukier. Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową, energicznie mieszać. Wystudzić. Margarynę utrzeć na puszysto, dodawać po 1 łyżce budyniu i malin. Przygotowanym kremem przekładać ptysie.
Posypać cukrem pudrem.
Komentarze