Ptysie z puszystym kremem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tradycyjne mini ptysie z delikatnym puszystym kremem

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kostki margaryny
    1 szkl wody
    1 szkl mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    1 kostka masła
    0, 5 litra mleka
    1 budyń waniliowy
    1 cukier waniliowy
    cukier puder do smaku ok 3-4 łyżki
    1 szkl śmietany kremówki 30%

Ptysie z puszystym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować wodę z margaryną, następnie dodać mąkę z proszkiem i intensywnie mieszać aż masa się zaparzy, wystudzić. Zimną masę miksować dodając po jednym jajku do uzyskania jednolitej masy. Malutkie ptysie wyciskać szprycą na blachę wyłożoną papierem i pic ok 20 minut w 220C.
    Krem: Ugotować budyń i wystudzić. Masło ucierać mikserem z cukrem waniliowym, aż się napowietrzy, a następnie dodawać po 1 łyżce zimny budyń. Gdy masa zrobi się kremowa dodać cukier puder wg uznania zależy jak słodki chcemy mieć krem.Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do kremu budyniowego. Ptysie przekrawamy na pół i szprycą nakładamy krem. Całość posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Komentarze

Podobne przepisy