ptysiowe serducho

0 (0 ocen)

  • 50 min

serducho dla bliskiej osoby:)

  • 50 min

Składniki:

  • masa:
    budyń śmietankowy 1 szt
    mleko 300 ml
    masło 100 gram
    truskawki świeże 8 sztuk
    pomarańcza 1 szt
    ciasto:
    woda szklanka
    margaryna 100 gr
    mąka 1 szklanka
    jajka 3 sztuki

Ptysiowe serducho - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto ptysiowe:
    1 szklankę wody gotuję dodaję margarynę gotuję do rozpuszczenia tłuszczu ,dodaję mąkę i mieszam zdejmuję z ognia i nadal mieszam ,odstawiam aż masa się schłodzi ,po tym czasie dodaję po 1 jajku ciasto nakładam do szprycy(można nakładać łyżką) i foruję serca ( ja nakładałam łyżką )piekę w 200 stopniach przez 15 minut potem obniżam temp.do 120 i jeszcze suszę około 15 minut.
    masa budyniowa:
    gotuję mleko 200 ml. ,proszek budyniowy rozpuszczam w mleku 100 ml.na gotujące się mleko wlewam rozpuszczony proszek i energicznie mieszam jak masa jest gęsta dodaję masło i mieszam do momentu rozpuszczenia się masła, odstawiam , masa musi być zimna.
    zimne ptysie dekoruję za pomocą szprycy masą budyniową dekoruję u mnie to truskawki i pomarańcze .

Komentarze

Podobne przepisy