Ptysiowe serducho - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto ptysiowe:
1 szklankę wody gotuję dodaję margarynę gotuję do rozpuszczenia tłuszczu ,dodaję mąkę i mieszam zdejmuję z ognia i nadal mieszam ,odstawiam aż masa się schłodzi ,po tym czasie dodaję po 1 jajku ciasto nakładam do szprycy(można nakładać łyżką) i foruję serca ( ja nakładałam łyżką )piekę w 200 stopniach przez 15 minut potem obniżam temp.do 120 i jeszcze suszę około 15 minut.
masa budyniowa:
gotuję mleko 200 ml. ,proszek budyniowy rozpuszczam w mleku 100 ml.na gotujące się mleko wlewam rozpuszczony proszek i energicznie mieszam jak masa jest gęsta dodaję masło i mieszam do momentu rozpuszczenia się masła, odstawiam , masa musi być zimna.
zimne ptysie dekoruję za pomocą szprycy masą budyniową dekoruję u mnie to truskawki i pomarańcze .
Komentarze