puchaty dla familijnej chaty!

0 (0 ocen)

  • 20 min

Potrawa spełni funkcję obiadu na słodko jak i sycącego podwieczorka!

  • 20 min

Składniki:


  • 2 jajka
    1 szklanka mleka
    2 szkl. mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    dwa jabłka
    2 łyżki cukru
    łyżka cynamonu
    szczypta soli
    olej do smażenia

Puchaty dla familijnej chaty! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka jaj oddzielamy od żółtek, białka ubijamy mikserem pod koniec dodając proszek do pieczenia. Następnie Dodajemy mleko, mąkę, cukier miksujemy na wysokich obrotach. Jabłka kroimy lub ścieramy na tartce na PLASTERKI. Dodajemy je do masy razem z cynamonem. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Po usmażeniu tradycyjnie odsączamy na ręczniku kuchennym i dekorujemy wg własnej fantazji i upodobać, cukrem pudrem tudzież syropem klonowym :)

Porady

Fenomenem tego przepisu jest połączenie ubijanym białek z proszkiem dzięki czemu puchaty "puchną" na 1,5-2 cm i szybciutko znikają z talerzy :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy