Puchowy serniczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt: Białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku i nadal ubijać. Do gęstej i puszystej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na natłuszczoną formę i piec ok. 25 min. w temp. 170 stopni. Po ostudzeniu biszkopt nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem rumowym.
Masa: Masło utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać podwójnie zmielony ser, a następnie tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 1 szkl. wody. Tak przygotowaną masę wyłożyć na biszkopt.
Następnie ubić z cukrem 3 białka, dodać tężejącą galaretkę cytrynową. Wyłożyć na masę serową i całość posypać kokosem. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na 3 h do schłodzenia.
Porady
Ciasto ze zdjęcia wzbogaciłam dodatkowo o świeże morele dodane do masy serowej.
Najlepiej przygotowanie ciasta zacząć od rozpuszczenia galaretek.
Komentarze