Przepis na pudding chia z książki "Z miłości do gotowania" Magdaleny Nowaczewskiej zwyciężczyni 5 edycji programu MasterChef
Składniki:
100 g nasion chia
50 g domowej granoli
400 ml mleka kokosowego
150 ml mleka zwierzęcego lub roślinnego – według uznania
100 g malin
banan
80 g jogurtu naturalnego
3 łyżki miodu (opcjonalnie)
maliny i truskawki do dekoracji
1.Nasiona chia wsyp do garnuszka, zalej mlekiem kokosowym i zwykłym,
dodaj łyżkę miodu, wymieszaj i wstaw do lodówki co najmniej na godzinę, mieszaj co 10–15 minut. Nasiona będą chłonąć mleko,a dzięki mieszaniu nie będą się sklejać.
2.Banana, maliny, jogurt i miód zmiksuj na gładką masę
3.Do naczynia nałóż chia, mus owocowy, posyp granolą i świeżymi owocami. Polej miodem, jeśli wolisz słodszą wersję puddingu.
Komentarze