Pudding kokosowy z chia, liczi i nutą pomarańczy

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 50 min

Połączenie smaków jest rewelacyjne. A tak przy okazji - takim deserem możecie się objadać, bez żadnych wyrzutów, że zjadacie nadprogramowe kalorie.

  • 3 godz. 50 min

Składniki:

  • (2 większe lub 3 mniejsze porcje)
    400 ml mleka kokosowego
    50 ml soku z pomarańczy
    20g wiórek kokosowych
    6 łyżek nasion chia (płaskich)
    2 łyżki cukru brzozowego
    Dodatkowo:
    8-9 sztuk owoców liczi

Pudding kokosowy z chia, liczi i nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1yalaay 1. Mleko kokosowe należy zagotować z cukrem brzozowym i wiórkami kokosowymi.
  • image-0ddlitf 2. Następnie całość - po lekkim ostudzeniu wymieszać z sokiem pomarańczowym oraz nasionami chia.
  • image-05qsb89 3. Masę co jakiś czas przemieszać - aż całkowicie wystygnie i przełożyć do pucharków/szklaneczek.
    (Ładnie wygląda w przezroczystych naczyniach.)
  • image-1tnqiur 4. Desery schłodzić w lodówce przez minimum 2-3 godziny, a najlepiej przez całą noc.
  • image-0xgiex4 5. Gotowy pudding podawać z owocami liczi - uprzednio pokrojonymi w kostkę.

Porady

Chia są wielką skarbnicą kwasów omega - 3, błonnika, białka, wapnia, żelaza, potasu, magnezu, antyoksydantów....

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy