Pudding ryżowo-pomarańczowy

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ryż pieczony w piekarniku, deser jednogarnkowy, z cyklu "zamieszaj, poczekaj, jedz". Mocno pomarańczowy i mocno orzeźwiający...

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - ryż do risotto: 50 gramów
    - mleko: 500 mililitrów
    - brązowy cukier: 30 gramów
    - starta skórka pomarańczowa: 1 łyżeczka
    - pomarańcza (tylko sok): 0.5 sztuki
    - masło: 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta

Pudding ryżowo-pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W naczyniu żaroodpornym wymieszać wszystkie składniki oprócz soku pomarańczowego, przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (można to piec przy okazji pieczenia innego dania) na 50 minut. Po 20 minutach zamieszać, wstawić z powrotem do piekarnika, po 50 minutach sprawdzić, czy ryż jest wystarczająco miękki, jeśli tak to wlać sok z pomarańczy, zamieszać i wstawić z powrotem do wyłączonego już piekarnika na 10 minut,a by ryż "doszedł". Jeśli ryż nie będzie wystarczająco miękki, to przedłużyć odpowiednio czas pieczenia.

    Można podawać zarówno na ciepło, jak i po wystudzeniu w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy