Pudding ryżowy z karmelizowaną śliwką i nutą cynamonu

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Kremowy, delikatny ryż z dodatkiem kwaskowo - cynamonowej skarmelizowanej śliwki. Mmmm ... uczta dla podniebienia

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • PUDDING:

    15 dag ryżu na mleko
    1 l mleka
    1 cukier waniliowy
    4 dag masła

    ŚLIWKI:

    50 dag śliwek
    10 dag cukru
    cynamon do smaku

Pudding ryżowy z karmelizowaną śliwką i nutą cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować w garnku, gdy zawrze - dodać ryż i cukier waniliowy.
  • 2. Gotować na małym ogniu / ok 30 min/ od czasu do czasu mieszając.
  • 3. Śliwki umyć, wypestkować, pokroić na mniejsze części.
  • 4. Do garnka wsypać cukier, podgrzewać, aż się rozpuści i skarmelizuje.
  • 5. Dodać śliwki, cynamon i gotować chwilę, by puściły sok.
  • 6. Do gorącego, ugotowanego ryżu dodać masło, dokładnie wymieszać.
  • 7. Ryż przełożyć do małych miseczek, podawać z karmelizowanymi śliwkami.

Porady

Jeśli karmelizowane śliwki wydają się nam za geste - można dodać odrobinę wody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy