Pudding ryżowy z tahini i owocami sezonowymi

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Obłędny pudding ryżowy z sezonowymi owockami- borówkami i truskawkami oraz z tahini. Pychota!

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 g białego ryżu
    300 ml mleka
    1 łyżka tahini
    1 łyżka miodu
    100 g borówek amerykańskich
    garść truskawek

Pudding ryżowy z tahini i owocami sezonowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biały ryż zmielić na pył w młynku do kawy. Mleko przelać do garnuszka, dodać zmielony ryż, postawić na palniku. Od zagotowania gotować jeszcze przez około 5 minut cały czas mieszając, by nie utworzyły się grudki. Gdy pudding zgęstnieje zdjąć garnuszek z ognia i odstawić na 5-10 minut do przestudzenia. Po tym czasie dodać do niego miód oraz tahini, wymieszać.
  • 2. Owoce umyć, osuszyć. Borówki zmiksować na puree (kilka sztuk zostawić do dekoracji). Truskawki przekroić na mniejsze części.
  • 3. Do 3 malutkich słoiczków (u mnie o pojemności 125 ml) nałożyć kilka łyżeczek ryżowego puddingu, na to przelać zmiksowane borówki, następnie kilka truskaweczek, a całość przykryć resztą puddingu. Wierzch deserków udekorować owocami. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy