Pudding ryżowy z tahini i owocami sezonowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biały ryż zmielić na pył w młynku do kawy. Mleko przelać do garnuszka, dodać zmielony ryż, postawić na palniku. Od zagotowania gotować jeszcze przez około 5 minut cały czas mieszając, by nie utworzyły się grudki. Gdy pudding zgęstnieje zdjąć garnuszek z ognia i odstawić na 5-10 minut do przestudzenia. Po tym czasie dodać do niego miód oraz tahini, wymieszać.
2.Owoce umyć, osuszyć. Borówki zmiksować na puree (kilka sztuk zostawić do dekoracji). Truskawki przekroić na mniejsze części.
3.Do 3 malutkich słoiczków (u mnie o pojemności 125 ml) nałożyć kilka łyżeczek ryżowego puddingu, na to przelać zmiksowane borówki, następnie kilka truskaweczek, a całość przykryć resztą puddingu. Wierzch deserków udekorować owocami. Smacznego!
Komentarze