Pudding waniliowy z truskawką

0 (0 ocen)

Idealny deser dla małych i dużych na zimno, pudding waniliowy schłodzony, podany z truskaweczką i listkiem mięty.

Składniki:


  • Mleko – 4 szklanki
    Żółtka – 4 szt
    Mąka ziemniaczana – 5 łyżek
    Cukier – ¾ szkl
    Cukier waniliowy –1 op
    Truskawka – 4 szt
    Listki miety

Pudding waniliowy z truskawką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 3,5 szkl mleka wlać do garnka dodać cukier kryształ i cukier waniliowy, delikatnie zagotuj, pozostałe pół szklanki mleka wymieszaj z żółtkami rozmącić i dosypać mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszać na jednolita masę.
    Gdy mleko w garnku się zagotuje wlewamy masę mleczno jajeczną i energicznie mieszamy by nie porobiły się grudki. Po zgęstnieniu przelać do szklaneczek i pozostawić do zastygnięcia.
    Przed podaniem udekorować truskawką i listkiem mięty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy