Pudding z polewą z czarnej porzeczki

0 (0 ocen)

W sezonie korzystam z owoców leśnych i robię z nich smakowite ciasta i desery

Składniki:

  • 1 kg czarnej porzeczki, 3 łyżki cukru pudru, 8 kromek chleba pszennego bez skórek, 2 łyżeczki galaretki z czarnej porzeczki

Pudding z polewą z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce i cukier włożyć do garczka z 3 łyżkami wody. Gotować na wolnym ogniu 5 minut, aż owoce zmiękną. Odstawić na chwilę do ostygnięcia.
    Wyłożyć dno i brzegi formy sufletowej 6 kromkami chleba, upewniając się, by nie pozostawić żadnych szpar. Owoce przecedzić przez sitko, zachowując sok i przełożyć je do formy. Przykryć z wierzchu pozostałym chlebem. Polać 4 łyżkami zachowanego soku.
    Formę przycisnąć talerzem z obciążeniem. Wstawić na 3 godziny do lodówki, aby chleb nasiąkł sokiem.
    Aby przyrządzić polewę, przecedzić resztę zachowanego soku do rondelka i zmieszać go z galaretką. Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając,aż galaretka zrzednie. Pudding przykryć talerzem i odwrócić, wykładając go z formy. Podawać z polewą z czarnej porzeczki.

Porady

Poza sezonem można zrobić deser korzystając z zamrożonych owoców.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy