Pudding z polewą z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce i cukier włożyć do garczka z 3 łyżkami wody. Gotować na wolnym ogniu 5 minut, aż owoce zmiękną. Odstawić na chwilę do ostygnięcia.
Wyłożyć dno i brzegi formy sufletowej 6 kromkami chleba, upewniając się, by nie pozostawić żadnych szpar. Owoce przecedzić przez sitko, zachowując sok i przełożyć je do formy. Przykryć z wierzchu pozostałym chlebem. Polać 4 łyżkami zachowanego soku.
Formę przycisnąć talerzem z obciążeniem. Wstawić na 3 godziny do lodówki, aby chleb nasiąkł sokiem.
Aby przyrządzić polewę, przecedzić resztę zachowanego soku do rondelka i zmieszać go z galaretką. Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając,aż galaretka zrzednie. Pudding przykryć talerzem i odwrócić, wykładając go z formy. Podawać z polewą z czarnej porzeczki.
Porady
Poza sezonem można zrobić deser korzystając z zamrożonych owoców.
Komentarze