Pulpeciki meksykańskie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pulpeciki robiłam już wiele razy i na różne sposoby ,te są inne , ale bardzo smaczne .

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:

    Na pulpety:
    500g mięsa mielonego (dowolnego)
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    pół czerwonej papryki
    pół puszki fasolki czerwonej
    100g startego żółtego sera
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej
    przyprawy: sól, pieprz
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki

    Na sos pomidorowy:
    puszka pomidorów krojonych
    przyprawy: sól, pieprz, świeża posiekana bazyli

Pulpeciki meksykańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulpeciki  z kaszą. 1. Wykonanie:

    Pulpety: cebulę i 1 ząbek czosnku siekamy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Po wystudzeniu dodajemy do mięsa. Do mięsa dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę, pokrojoną na połówki fasolkę, ser, jajko, bułkę tartą, natkę oraz przyprawy i mieszamy. Z masy formujemy pulpeciki i obsmażamy je z każdej strony na oleju (można ugotować w bulionie).

    Sos: na patelni podsmażamy ząbek czosnku, wlewamy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy około 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną bazylię. Sos możemy zmiksować.

    Pulpeciki przekładam

Porady

Smakują równie dobrze z kaszą jak makaronem.

Komentarze

Podobne przepisy