Pulpeciki mięsno-warzywne w sosie

0 (0 ocen)

  • 45 min

Syty, smaczny obiad

  • 45 min

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego
    1/2 cukinii
    1/2 czerwonej papryki
    1 kromka czerstwego chleba
    sól, pieprz
    słodka papryka, chili
    świeże zioła, bazylia i oregano
    mąka pszenna

    1 cebula
    250 g pieczarek
    1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Pulpeciki mięsno-warzywne w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię zetrzeć na tace o grubym oczku i odcisnąć, paprykę pokroić, dodać do mięsa razem z namoczonym, odciśniętym chlebem, posiekanymi ziołami i przyprawami. Na patelni zeszklić pokrojona cebulę. Z masy mięsnej formować kulki, obtaczać je w mące i wkładać na patelnię. Kiedy pulpeciki się obsmażą dodać pokrojone pieczarki, podsmażyć aż puszczą sok, podlać wodą i dusić około 15 minut. Doprawić do smaku, a następnie zalać 1/2 szklanki wody z mąką ziemniaczaną, mieszać do zgęstnienia i zagotowania sosu. Najlepiej smakuje z kaszą. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy