PULPECIKI NA ZIELONO

0 (0 ocen)

  • 25 min

proste,a bardzo smaczne danie,smakuje nawet małym niejadkom

  • 25 min

Składniki:

  • pół kg mięsa mielonego
    buka tarta
    1 jajko
    sól,pieprz do smaku
    pól kg gotowego makaronu tagiatelle ze szpinakiem
    pól kubka dużej smietany 18%
    3 czubate łyżki posiekanego koperku
    3 łyzki mąki
    1 łyzeczka maggi suszonego lub swiezego,potem zabieramy

Pulpeciki na zielono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pulpeciki 1. Do mięsa mieonego dodajemy jajka,bułki tartej tyle zeby była zwarta konsystencja mięsa.Doprawiamy sola,pieprzem.Formujemy małe pulpeciki.Obtaczamy w bułce tartej.Z tego przepisu wuchodzi ok.13 pulpecików.
  • pulpeciki na zielono 2. W garnuszku gotujemy ok.pól litra wody,doprawiamy dorzucamy maggi,na wrzącą wodę wrzucamy pulpeciki.Po wypłynięciu gotujemy ok.15 minut.Dodajemy posiekany koperek.Wyjmujemy po tym czasie pulpeciki.Odbieramy pól szkl.wywaru ,dodajemy stopniowo smietane,mieszamy aby nie było grudek,dodajemy 3 łyżki mąki.Rozprowadzamy,rozcieramy grudki.Wlewamy do gotującego sie pozostałego wywaru,mieszamy.Wyłaczamy.Pulpeciki podajemy na makaronie ,polewamy sosem koperkowym.
  • smacznego 3. Moje dzieciaki zajadaja sie tymi pulpecikami jedząc je podobnie jak spagetti,nawijając makaron na widelec i biorąc razem kawałek pulpecika.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy