PULPECIKI PEŁNE WARZYW

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne i proste do przygotowania danie. Pełne warzyw i bardzo zdrowe.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • • 50 dag mięsa mielonego
    • 1 jajko
    • 3 łyżki bułki tartej
    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 6 pieczarek
    • ½ papryki czerwonej
    • ½ papryki żółtej
    • 1 marchewka
    • 1 pęczek natki pietruszki
    • 1 puszka pomidorów w kawałkach
    • 15 dag sera żółtego
    • Sól, pieprz, suszone zioła (bazylia, majeranek, oregano)

Pulpeciki pełne warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Pieczarki oczyścić i pokroić w drobna kostkę. Papryki umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach.
  • Pulpeciki pełne warzyw 2. Mięso przełożyć do miski, dodać cebulę, czosnek, pieczarki, papryki, marchewkę, ½ pęczka posiekanej natki pietruszki., jajko i bułkę tartą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Masę dokładnie wyrobić. Formować pulpeciki i układać je w naczyniu żaroodpornym.
  • Pulpeciki pełne warzyw 3. Pomidory z puszki przelać do miski, doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Dodać pozostałą posiekana natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem zalać pulpeciki. Wierz posypać startym żółtym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na ok. 1 godzinę.

Komentarze

Podobne przepisy