Pulpeciki pełne warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Pieczarki oczyścić i pokroić w drobna kostkę. Papryki umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach.
2.Mięso przełożyć do miski, dodać cebulę, czosnek, pieczarki, papryki, marchewkę, ½ pęczka posiekanej natki pietruszki., jajko i bułkę tartą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Masę dokładnie wyrobić. Formować pulpeciki i układać je w naczyniu żaroodpornym.
3.Pomidory z puszki przelać do miski, doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Dodać pozostałą posiekana natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem zalać pulpeciki. Wierz posypać startym żółtym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na ok. 1 godzinę.
Komentarze