Pulpeciki w pomidorowym sosie

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Świetnie smakuje z ryżem lub ziemniakami.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg. mielonego mięsa
    1 jajko
    1 cebula
    4 łyżki bułki tartej
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    6 pomidorów
    2 ząbki czosnku
    1/2 szkl. bulionu
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    sól, pieprz do smaku

Pulpeciki w pomidorowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na patelni. Do mięsa mielonego dodać przestudzoną cebulę, jajko, 2 łyżki tartej bułki, słodką paprykę, sól i pieprz. Następnie dokładnie wymieszać mięsną masę i uformować z niej pulpeciki. Pozostałą tartą bułkę wysypać na miseczkę i obtoczyć w niej pulpeciki. Potem usmażyć na oleju. Czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć. Wlać gorący bulion i dodać pomidory pokrojone w kostkę. Następnie gotować tak długo, aż pomidory się rozgotują. Sos pomidorowy doprawić ostrą papryką, bazylią, solą i pieprzem. Do sosu przełożyć pulpety i razem gotować ok. 5 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy