Pulpeciki w sosie beszamelowym z kalafiorem

0 (0 ocen)

Rewelacyjne pulpeciki, które dzięki dodatkowi kalafiora zyskały jego smak. Sos beszamelowy dodał im delikatności i kremowego smaku.

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego
    1 jajko
    2-3 łyżki bułki tartej
    Sól
    Pieprz
    Ok. 7 różyczek kalafiora
    Masło do formy
    Sos beszamelowy:
    1 łyżka masła
    1,5 łyżki mąki
    Ok. 2 szklanki mleka
    Sól, Pieprz
    0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

Pulpeciki w sosie beszamelowym z kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone dokładnie mieszamy z jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki i układamy je w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Układamy je pomiędzy mięsnymi pulpecikami.
    Sos beszamelowy: W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Stopniowo dolewamy mleko, energicznie mieszamy. Gdy sos zgęstnieje dolewamy stopniowo mleko. Sos musi mieć konsystencję śmietany. Gotowym sosem zalewamy pulpeciki. Pieczemy je w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40 minut.

Komentarze

Podobne przepisy