Pulpeciki w sosie grzybowym

0 (0 ocen)

Mimo, że grzybów w lesie bardzo malutko to udało mi się przygotować z nimi pyszny obiad.

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego
    1 cebula
    1/2 pęczka zielonej pietruszki
    1 jajko
    1 bułka kajzerka
    1 szklanka obgotowanych grzybów leśnych
    3 łyżki masła
    3 łyżki śmietany 30%
    przyprawy

Pulpeciki w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1j5q9dd 1. Z pietruszki odciąć twarde łodygi i drobno posiekać samą nać.
    Cebulę drobno pokroić i połowę dodać do mięsa mielonego razem z połową posiekanej zielonej pietruszki, bułkę namoczyć i po odciśnięciu dodać też do miski z mięsem, następnie wbić jajko i dodać sól i pieprz do smaku, dokładnie wszystko wymieszać. Z masy mięsnej uformować małe pulpeciki o wielkości zbliżonej do orzecha włoskiego.
  • image-1y8hwml 2. Na głębszej patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim pozostałą cebulę do lekko zeszklonej cebuli dodać grzyby, posypać wszystko niewielką ilością soli, pieprzu ziołowego i tymianku, całość razem smażyć kilka minut na małym gazie. Do podsmażonych grzybów dolać na patelnię 2 szklanki wody, dodać 2 listki laurowe i kilka ziaren kolorowego pieprzu i połowę twardych łodyg pietruszki kiedy woda się zagotuje ułożyć delikatnie w niej wszystkie pulpeciki
    , przykryć pokrywką i gotować kilka minut w trakcie tylko delikatnie potrząsać patelnią, aby potrawa nam się nie przypaliła.
  • image-1r5mrd8 3. Kiedy pulpety już się uduszą zabielić sos śmietaną ewentualnie mąką, doprawić do smaku i posypać pozostałą pietruszką.

Komentarze

Podobne przepisy