Pulpeciki w sosie koperkowym

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne mięsne kuleczki w śmietanowym sosie koperkowym.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa z szynki, u mnie sarnina
    cebula
    5 łyżek kaszki orkiszowej jasnej
    3-4 jajka
    sól morska
    pieprz kolorowy
    ziarna kolendry - zmielone
    łyżeczka sosu Worcestershire

    łyżka masła

    mąka krupczatka do obtoczenia pulpetów

    300 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
    2 pęczki koperku
    2-3 ziela angielskie
    liść laurowy

Pulpeciki w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mieszamy z przyprawami, jajkami, startą na tarce cebulą i kaszką orkiszową. Z mięsa formujemy kuleczki, obtaczamy w krupczatce. Obsmażamy na rumiano na maśle.

    Obsmażone pulpety zalewamy śmietaną, dodajemy liść i ziela angielskie. Dusimy pod przykryciem około 15 minut. Dosypujemy posiekany koperek i dusimy jeszcze 2 minuty.

    Pulpety podajemy z tłuczonymi ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy