Pulpeciki w sosie pieczarkowym

0 (0 ocen)

Uwielbiam pulpety w każdym sosie.

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego
    200 g pieczarek
    1 kostka bulionu pieczarkowego z maślaną nutą
    1 łyżeczka masła
    pół bułki
    1 jajko
    2 łyżki mąki + do obtoczenia
    2 łyżki śmietany
    300 ml wody

Pulpeciki w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pół bułki namoczyć w mleku lub wodzie. Odsączyć. Mięso wymieszać z jajkiem i bułką. Przyprawić. Z mięsa formować małe kulki. Obtaczać w mące.
    Do garnka wlać wodę,wrzucić kostkę bulionową. Do wrzącej wody wrzucać pulpety. Gotować ok. 15 minut. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Podsmażyć na rozgrzanym masełku. Dodać do pulpetów. Mąkę wymieszać ze śmietanę i dodać do sosu. Gotować jeszcze 10 minut.
    Podawać z ziemniakami lub kaszą :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy