Pulpeciki w sosie śmietankowo-koperkowo-marchewkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do wywaru dodajemy 1 marchewkę pokrojoną w kostkę i 1 startą na tarce o dużych oczkach gotujemy na małym ogniu. DO mięsa mielonego dodajemy przyprawa uniwersalna wedle gustu, nie za dużo. Formujemy małe pulpeciki. Gdy marchewka będzie już miękka dodajemy pulpeciki, gotujemy aż będą gotowe na wolnym ogniu. Do śmietany dodajemy mąkę ziemniaczaną mieszamy żeby nie było grudek. Do sosu dodajemy koperek i dolewamy połowę szklanki zimnej wody i mieszamy( tak aby sos nie był zagotowany bo z mąki ziemniaczanej zrobi się kleik) dodajemy śmietanę i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Można dodać do sosu przyprawy uniwersalnej żeby smak był wyrazisty.
Porady
Lepszy był by koperek świeży ja akurat miałam tylko mrożony. Mąki można dodać trochę więcej gdyby sos wyszedł za rzadki.
Komentarze