Pyszne i aromatyczne pulpety z dziczyzny duszone w kwaśnej śmietanie.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg mięsa z dzika, możemy użyć również wołowiny i wieprzowiny
garść świeżego czosnku niedźwiedziego
sól
pieprz
3 jajka
kaszka orkiszowa około 3-5 łyżek
Pulpeciki z czosnkiem niedźwiedzim duszone w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso i liście czosnku mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa wbijamy jajka doprawiamy solą i pieprzem. Do masy mięsnej wsypujemy kaszkę orkiszową dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. Z masy kształtujemy pulpety, które obsmażamy na oleju.
Obsmażone pulpety przekładamy do garnka, zalewamy śmietaną i dusimy około 15-20 minut pod przykryciem.
Komentarze