Pulpeciki z czosnkiem niedźwiedzim duszone w śmietanie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne i aromatyczne pulpety z dziczyzny duszone w kwaśnej śmietanie.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mięsa z dzika, możemy użyć również wołowiny i wieprzowiny
    garść świeżego czosnku niedźwiedziego
    sól
    pieprz
    3 jajka
    kaszka orkiszowa około 3-5 łyżek

    łyżka oleju rzepakowego

    200 g kwaśniej śmietany wiejskiej lub 30%

Pulpeciki z czosnkiem niedźwiedzim duszone w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso i liście czosnku mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa wbijamy jajka doprawiamy solą i pieprzem. Do masy mięsnej wsypujemy kaszkę orkiszową dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. Z masy kształtujemy pulpety, które obsmażamy na oleju.

    Obsmażone pulpety przekładamy do garnka, zalewamy śmietaną i dusimy około 15-20 minut pod przykryciem.

    Gotowe pulpety podajemy z ulubionymi dodatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy