Pulpeciki z płatkami owsianymi

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pulpeciki z płatkami owsianymi to idealna propozycja na szybki obiad, który posmakuje dzieciom oraz dorosłym. Mimo, że są delikatne i... takie fit to nawet mój mąż zjada je ze smakiem.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 8-9 sztuk)
    Pulpeciki:
    250-300g mięsa mielonego
    1/2 cebuli
    2 ząbki czosnku
    5 łyżek płatków owsianych (płaskich)
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej (u mnie wędzona)
    ulubione zioła
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    2 listki laurowe
    2 ziarenka ziela angielskiego

Pulpeciki z płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę z czosnkiem należy drobno posiekać i następnie wszystkie składniki pulpecików dokładnie wymieszać.
    Całość odstawić na 5-10 minut.
    Po tym czasie z masy mięsnej uformować kuleczki o wielkości sporego orzecha włoskiego.
    Pulpeciki ostrożnie włożyć do wrzątku z dodatkiem liści laurowych oraz ziela angielskiego i gotować około 10-15 minut - od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy