Pulpeciki ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Tanie danie na smaczne śniadanie.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na masę ziemniaczaną:
    Ziemniaki 2 kg
    Cebula biała 3 szt.
    Jajka 2-3 szt.
    Sól i pieprz do smaku
    Mąka ziemniaczana 1 łyżka
    Koperek
    Chrzan do smaku
    Śmietana 12% 1 łyżka
    Tłuszcz do smażenia

Pulpeciki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie farszu:
    Gotujemy 3 jajka na twardo ,kroimy w kostkę, dodajemy posiekany koperek, chrzan do smaku, śmietanę i sól do smaku i dokładnie mieszamy łyżką.
    Wykonanie masy ziemniaczanej:
    Dzień wcześnie gotujemy ziemniaki w mundurkach, następnie obieramy ze skórki i mielimy razem z podsmażoną cebulką. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę ziemniaczaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z masy ziemniaczanej robimy płaskie placki, nakładamy łyżkę przygotowanego farszu i formujemy pulpeciki. Smażymy na gorącym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy