Pulpety ala gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotować około 5 min a następnie zostawić go w wodzie,w której się gotował na kolejne 5 min. Po tym czasie przelać go zimną wodą i odstawić na 15 min do ostygnięcia.
2.Do naczynia wsypać obgotowany ryż, mięso mielone i wbić jajko. Dodać przyprawy: około 1/2 łyżeczki przyprawa uniwersalna, pieprz ziołowy , 2 łyżeczki przyprawy do gulaszu, sól i bułkę tartą.Wyrobić masę z której formować ręką niewielkie pulpety i obtoczyć je mące.
3.W średnim garnku zagotować 2 szklanki wody z kostką rosołową oraz przecierem pomidorowym. Uformowane pulpety obsmażać na rozgrzanym oleju około 5 min z dwóch stron a następnie przełożyć do gotującego się sosu.
4.Pulpety wolniutko gotować około 20-30 min. Sos można zagęścić 1 łyżka mąki i według uznania doprawić jeszcze sola i pieprzem.
5.Gotowe pulpety polane sosem można podać z dowolną surówką .Są mięciutkie i przypominają smakiem i zapachem gołąbki.
Porady
Do mięsa można dodać poszatkowaną kapustę pekińską.
Komentarze