Pulpety nadziewane mozzarellą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kurcze…czy w końcu wyjdziemy z manii kupowania? W tym tygodniu mamy losowanie tego co w lodówce. Szykujemy to, co pod ręką. Ewentualnie kupujemy jakieś dodatki. Miałem chęć na caprese…chęci były i się zmyły. Ser trzeba było zagospodarować. A, że mięsa mielonego kupiliśmy w nadmiarze…powstały takie pulpeciki.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego

    2 łyżki bułki tartej

    1 łyżeczka oregano

    1 łyżeczka bazylii

    1 opakowanie mini mozzarelli

    600 ml bulionu warzywnego

    400 ml passaty pomidorowej

    1 łyżka mąki pszennej

    2 łyżki posiekanej bazylii

    100 ml zimnej wody

    sól, pieprz

Pulpety nadziewane mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulpety nadziewane mozzarellą 1. Mięso mielone wyrabiamy z jakiem, bułką tartą i przyprawami. Dzielimy na kulki. Każdą z nich „rozpłaszczamy” na cienki kotlet mielony, na którym umieszczamy kulkę mozzarelli.

    Zawijamy, „wyrabiamy”.

    Do rozgrzanego bulionu wrzucamy pulpety, chwilę gotujemy. Wlewamy passatę. Zagotowujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z posiekaną bazylią i zimą wodą. Dodajemy do całości.

    Zagotowujemy.

    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Komentarze

Podobne przepisy