Pulpety w azjatyckim sosie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie.

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • -500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
    -1 łyżeczka pieprzu cayenne
    -szczypta cynamonu
    -4 ząbki czosnku
    -2 papryczki chili
    -1 cebula
    -20 g świeżego imbiru
    -1 puszka pomidorów bez skórki
    -200 ml mleczka kokosowego
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej
    -2 łyżki sosu sojowego
    -olej
    -sól
    -pieprzu

Pulpety w azjatyckim sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa dodajemy pieprz cayenne, szczyptę cynamonu, 2 rozgniecione ząbki czosnku, 1 posiekaną chili, mąkę ziemniaczaną, sól. Wyrabiamy. Formujemy pulpety, obtaczamy w mące i smażymy. Cebulę kroimy w piórka, pozostałe ząbki czosnku i papryczkę drobniutko kroimy. Wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy starty imbir. Przesmażamy. Dodajemy pomidory, mleczko kokosowe, sos sojowy i obsmażone pulpety. Dusimy 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy