Pulpety w sosie pieczarkowo koperkowym

0 (0 ocen)

do ziemniaczków super .......

Składniki:

  • * 500g mięsa wieprzowego
    * 300g pieczarek
    * 2 cebule
    * sól
    * pieprz
    * 2 kostki rosołowe
    * liść laurowy
    * ziele angielskie
    * 5 łyżek bułki tartej
    * 2 jajka
    * 200 ml słodkiej śmietany 18%
    * 2 łyżki koperku
    * 2 łyżki masła

Pulpety w sosie pieczarkowo koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mięso umyć i zmielić z 1 cebulą, Dodać bułkę tartą, jajka, sól i pieprz, wymieszać. W garnku zagotować wodę z kostkami rosołowymi, liściem i zielem. Z masy formować kulki i wrzucać na gotującą się wodę, gotować 10 minut. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć wcześniej oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażyć. Pieczarki przełożyć do pulpetów, dodać koperek i chwilę gotować. Zagęścić sos śmietaną. Jeżeli sos jest zbyt rzadki można dodać 2 łyżki mąki rozrobione w wodzie.

Komentarze

Podobne przepisy