Pulpety w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroję w kosteczkę i szklę na oleju. Dodaję do miesa. Marchew i selera trę na warzywnej tarce i mieszam z mięsem. Następnie wbijam jajko i dodaję bułkę tartą oraz przyprawy: po szczypcie soli i pieprzu, paprykę, łyżkę posiekanej natki oraz łyżeczkę przyprawy grzybowej. Zagniatam. Formuję małe pulpeciki które obsmażam na odrobinie oleju.
Przekdaam je do garnka i zalewam gorącą wodą, tak by pokryła pulpety. Dodaję suszone grzyby, szczyptę soli i pozostałą przyprawę grzybową.
Pieczarki kroję na ćwiartki i podsmażam na odrobinie oleju na złoty kolor. Całą zawartośc patelni przekładam go garnka. Gotuję na małym ogniu 30 minut. Przygotowuję zaprawę z mąki i śmietany, hartuję ja kilkoma łyżkami gorącego wywaru i dadaję do garnka. Mieszam. Posypuje natką.
Komentarze