pulpety w sosie pieczrkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Moje córki je uwielbiają.

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego
    1 kajzerka
    2 jajka
    2 cebula
    2 ząbki czosnku
    bułka tarta
    1/2 kg pieczarek
    2-3 łyżki mąki
    2 łyżki śmietany 18%
    sól
    pieprz
    przyprawa do mięsa mielonego
    mleko(do namoczenia kajzerki)
    2-3 łyżki oleju
    1 1/2 przegotowanej wody

Pulpety w sosie pieczrkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kajzerkę namocz w mleku. Do mięsa dodaj odciśniętą kajzerkę. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w kostkę , czosnek przeciśnij prze praskę. Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj jajka dopraw do smaku solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego.Dokładnie wymieszaj . W razie potrzeby dodaj trochę bułki tartej. Z masy mięsnej uformuj kulki. Pieczarki obierz i opłucz i odsącz na sicie. Na ojeju podsmaż cebule i dodaj pieczarki. Duś ok. 10-15 min. Podlej przegotowaną wodą. Zagotuj. Delikatnie wrzucaj mięsne kulki. Gotuj ok. 25 min. Mąkę rozmieszaj z 1/2 szklanki wody. Dodaj do sosu. Zagotuj. Na koniec dodaj śmietanę.Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.

Porady

Można je podawać z ziemniakami, kaszą, ryżem lub makaronem. Świetnym dodatkiem do nich są czerwone buraczki.

Komentarze

Podobne przepisy