Pulpety w sosie pieczrkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kajzerkę namocz w mleku. Do mięsa dodaj odciśniętą kajzerkę. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w kostkę , czosnek przeciśnij prze praskę. Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj jajka dopraw do smaku solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego.Dokładnie wymieszaj . W razie potrzeby dodaj trochę bułki tartej. Z masy mięsnej uformuj kulki. Pieczarki obierz i opłucz i odsącz na sicie. Na ojeju podsmaż cebule i dodaj pieczarki. Duś ok. 10-15 min. Podlej przegotowaną wodą. Zagotuj. Delikatnie wrzucaj mięsne kulki. Gotuj ok. 25 min. Mąkę rozmieszaj z 1/2 szklanki wody. Dodaj do sosu. Zagotuj. Na koniec dodaj śmietanę.Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.
Porady
Można je podawać z ziemniakami, kaszą, ryżem lub makaronem. Świetnym dodatkiem do nich są czerwone buraczki.
Komentarze