Pulpety w sosie pomidorowo fasolowym

0 (0 ocen)

Trochę urozmaiciłam sos pomidorowy dodając białą fasolę, ale wyszło smacznie.

Składniki:


  • 400 g mięsa mielonego z łopatki
    0,5 czerstwej bułki
    0,5 szk mleka
    1 jajko
    0,5 cebuli
    50 g żółtego sera
    1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
    Sos pomidorowy
    1 puszka pomidorów całych
    1 puszka białej fasoli w sosie pomidorowym
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz kolorowy, cukier do smaku
    olej do smażenia
    mąka do obtoczenia

Pulpety w sosie pomidorowo fasolowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć dodać do mięsa. Cebulę pokroić w kosteczkę lekko zeszklić na niewielkiej ilości oleju i dodać do mięsa. Dodać jajko, ser pokrojony w drobną kosteczkę, musztardę i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące. Smażyć na oleju z wszystkich stron. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażać. Pomidory pokroić w kostkę i razem z zalewą dodać do cebuli. Dodać białą fasolę, koncentrat pomidorowy i całość wymieszać. Chwilkę smażyć do odparowania nadmiaru płynu. Doprawić do smaku. Dodać usmażone klopsiki, wymieszać. Podałam z ryżem ugotowanym na sypko.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy