Pulpety w sosie pomidorowo-selerowym

0 (0 ocen)

idealne na obiad

Składniki:


  • 200g makaronu spaghetti,
    400g mięsa mielonego wieprzowego,
    sól,
    pieprz,
    1 łyżka ketchupu,
    1 łyżka musztardy francuskiej,
    1 cebula,
    1 puszka pomidorów w zalewie,
    3-4 łodygi z selera naciowego,
    1 szklanka bulionu,
    2 łyżki śmietany,
    1 łyżeczka tymianku,
    olej do smażenia.

Pulpety w sosie pomidorowo-selerowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pulpety 1. Do miski wrzuć mięso mielone, dodaj ketchup, musztardę, sól i pieprz. Ugnieć na jednolitą masę i uformuj mini pulpeciki. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż pulpeciki z dwóch stron. Ściągnij pulpety z patelni i na ten sam tłuszcz wrzuć pokrojoną cebulę i seler. Smaż 3-4 minuty co jakiś czas mieszając. Wlej pomidory z bulionem dodaj oraz tymianek. Duś 5 minut. Wrzuć do sosu pulpeciki i ponownie duś. Dodaj śmietanę. Pulpety podawaj z makaronem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy