Pulpety w sosie z jarmużem

0 (0 ocen)

Delikatne pulpeciki z szynki wieprzowej w sosie z pieczarkami i jarmużem

Składniki:

  • ok 60-70 dkg szynki wieprzowej
    1 czerstwa bułka
    1/2 cebuli
    3 ząbki czosnku
    sól, pieprz, słodka papryka
    mąka
    sos:
    30-40 dkg pieczarek
    1 pęczek jarmużu
    2 cebule
    sól, pieprz
    1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Pulpety w sosie z jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę posiekać i zeszklić w rondlu na rozgrzanym tłuszczu. Dodać pokrojone pieczarki. Podsmażyć. Jarmuż umyć i pozbawić najgrubszych nerwów, posiekać i dodać do pieczarek. Podlać wodą, zagotować.

    Mięso zmielić w maszynce razem z namoczoną i odciśnięta bułką oraz czosnkiem i cebulą. Doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku. Z mięsa formować pulpety, obtaczać w mące, obsmażyć na rozgrzanym tłuszczy i przełożyć do sosu. Gotować całość około 10 minut. Doprawić sos do smaku. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1/3 szklanki wody i wlać do sosu, zagotować. Podawać z kaszą, smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy