Pulpety z brukselką

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min

Od zawsze, kiedy pamiętamy, ubóstwiamy brukselkę. Nie wiadomo czemu sporo ludzi jej nie lubi. A to taka pycha

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 10 szt brukselki
    250 g mięsa mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
    1 l bulionu warzywnego
    1 jajko
    bułka tarta
    kminek mielony
    1 duża cebula
    2 łyżki oleju
    1 liść laurowy
    2 ziarna ziela angielskiego
    1 łyżeczka mielonej papryki
    1 łyżka mąki
    sól, pieprz

Pulpety z brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulpety z brukselką 1. Brukselkę czyścimy, gotujemy al dente w posłodzonej wodzie (2 łyżki). Odcedzamy i studzimy.

    Mięso wyrabiamy z bulionem (50 ml), jajkiem i bułką tartą. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem.

    Każdą brukselkę owijamy mięsem mielonym.

    W rondlu podsmażamy posiekaną cebulę, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i paprykę. Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy pulpety i gotujemy na małym ogniu 20 min.

    Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do pulpetów (najlepiej lekko ostudzić), szybko mieszamy, ponownie zagotowujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy