Pulpety z dzikim czosnkiem w sosie koperkowym

0 (0 ocen)

Smak dzieciństwa, domowy obiad jak u mamy :) Zastanawiam się czemu tak rzadko je robię? Przecież ja uwielbiam sos koperkowy! Do mięsa dodałam dziki czosnek, który urozmaicił smak całej potrawy.

Składniki:


  • Składniki:
    500 g mielonego mięsa, wołowego, wieprzowego albo mieszanego (najlepiej zmielić samemu albo poprosić sprzedawcę)
    1 jajko
    1 cebula drobno posiekane i podsmażone
    tarta bułka
    sól, pieprz
    wiązanka świeżego czosnku niedźwiedziego (można pominąć)
    Sos:
    2 - 3 yżki kwaśnej śmietany
    duża wiązanka świeżego koperku
    2 - 3 łyżki mąki pszennej
    sól, pieprz
    Ponadto:
    mąka do obtoczenia pulpetów

Pulpety z dzikim czosnkiem w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmielone mięso dobrze wymieszać z jajkiem, podsmażoną cebulą,odrobiną bułki tartej, posiekanym czosnkiem niedźwiedzim oraz doprawić solą i pieprzem. W garnku zagotować osoloną wodę. Wody powinno być mało, tylko tyle by zakryć pulpety. Formować pulpety w dłoniach, obtoczyć je w mące (otrzepujemy je z nadmiaru mąki) i gotować we wrzątku. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut.
  • pulpety 2. Następnie wyjąć pulpety i do wywaru gdzie się gotowały dodać posiekany koperek. Gotować 5 minut. Śmietanę wymieszać z mąką i wlać do garnka. Chwilkę gotujemy. Doprawić solą i pieprzem. Pulpety włożyć do sosu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy