Smak dzieciństwa, domowy obiad jak u mamy :) Zastanawiam się czemu tak rzadko je robię? Przecież ja uwielbiam sos koperkowy! Do mięsa dodałam dziki czosnek, który urozmaicił smak całej potrawy.
Składniki:
Składniki:
500 g mielonego mięsa, wołowego, wieprzowego albo mieszanego (najlepiej zmielić samemu albo poprosić sprzedawcę)
1 jajko
1 cebula drobno posiekane i podsmażone
tarta bułka
sól, pieprz
wiązanka świeżego czosnku niedźwiedziego (można pominąć)
Sos:
2 - 3 yżki kwaśnej śmietany
duża wiązanka świeżego koperku
2 - 3 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
Ponadto:
mąka do obtoczenia pulpetów
Pulpety z dzikim czosnkiem w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zmielone mięso dobrze wymieszać z jajkiem, podsmażoną cebulą,odrobiną bułki tartej, posiekanym czosnkiem niedźwiedzim oraz doprawić solą i pieprzem. W garnku zagotować osoloną wodę. Wody powinno być mało, tylko tyle by zakryć pulpety. Formować pulpety w dłoniach, obtoczyć je w mące (otrzepujemy je z nadmiaru mąki) i gotować we wrzątku. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut.
2.Następnie wyjąć pulpety i do wywaru gdzie się gotowały dodać posiekany koperek. Gotować 5 minut. Śmietanę wymieszać z mąką i wlać do garnka. Chwilkę gotujemy. Doprawić solą i pieprzem. Pulpety włożyć do sosu.
Komentarze