Pulpety z kaszy gryczanej.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Polecam są przepyszne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - 40 dag mielonego mięsa ( mieszane)
    - 10 dag kaszy gryczanej lub ryżu ( 1 torebka)
    - 2 cebule
    - 1 jajko
    - 250 ml gęstego soku pomidorowego
    - sól. pieprz
    - garść posiekanej zieleniny
    - suszone zioła
    - mąka lub bułka do panierowania
    - tłuszcz do smażenia

Pulpety z kaszy gryczanej. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem przyprawy warzywnej, dokładnie odsączyć.
  • 2. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce tłuszczu. Dokładnie wymieszać mięso, kaszę i uduszoną cebulę, dodać posiekaną zieleninę i doprawić do smaku. Formować małe okrągłe pulpety, obtaczać w mące lub bułce tarteji usmażyć na złoty kolor ( najlepiej w głębokim tłuszczu.
  • 3. Gotowe pulpety przełożyć do płaskiego rondla lub formy do zapiekania, zaloć sosem i dusić około 20 min. lub wstać do nagrzanego piekarnika.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy