Pulpety z mielonej piersi kaczej po azjatycku

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybkie danie z mielona piersią kaczki i mnóstwem orientalnego smaku.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 mielone ze skórą kacze piersi
    łyżeczka soli
    łyżka sosu sojowego
    łyżeczka miodu
    szczypta anyżu gwiazdkowego
    szczypta cynamonu
    mielony lub utarty w moździerzu goździk
    po łyżeczce białego i czarnego sezamu
    łyżka skrobi ziemniaczanej
    szczypiorek
    papryczka chili
    ogórek
    ocet ryżowy
    olej rzepakowy
    ryż naturalny basmati

Pulpety z mielonej piersi kaczej po azjatycku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulpety z mielonej piersi kaczki 1. Mięso doprawiamy solą, sosem sojowym, cynamonem, goździkiem, anyżem, pociętym szczypiorkiem, sezamami i posiekaną papryczką chili. Dodajemy skrobię i mieszamy. Zwilżonymi rękami robimy małe pulpeciki. Smażymy na gorącym oleju rzepakowym. Na koniec smażenia polewamy całość miodem i chwilę karmelizujemy.
    Ogórka tniemy w paski ( ja robię to obieraczką), rzodkiewkę w talarki. Zalewamy łyżką octu ryżowego, oliwą i delikatnie solimy lub dolewamy łyżkę sosu sojowego. Posypujemy sezamem, szczypiorkiem i odrobiną chili.
    Ryz naturalny basmati gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Komentarze

Podobne przepisy