Pulpety z pazurem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pulpety na ostro

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 70 dkg szynki wieprzowej
    2 kromki czerstwego chleba
    1/2 cebuli
    3 ząbki czosnku
    3-4 suszone pomidory
    2 łyżki kaparów z zalewy
    2 łyżki papryczek jalapeno w zalewie
    1 jajko
    sól, słodka papryka
    zioła prowansalskie
    1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200 g)
    2-3 łyżki mąki

Pulpety z pazurem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę pokroić na kawałki i zmielić w maszynce razem z chlebem, obraną cebulą i czosnkiem. Dodać sól, paprykę, zioła i jajko. Kapary, jalapeno i pomidory osączyć z zalewy. Papryczki i pomidory pokroić. Dodać do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać i formować pulpety. W garnku zagotować wodę. Pulpety obtaczać w mące i wrzucać na wrzątek. Gotować około 10 minut. Dodać koncentrat. Doprawić do smaku i gotować jeszcze 10-15 minut. Podawać z kaszą lub ryżem. Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy