Puree warzywne

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To fajny sposób na wykorzystanie warzyw z wywaru lub rosołu. Wystarczy dogotować kawałek kapusty i mamy odmienione puree do drugiego dania. Nie wygląda może zbyt zachęcająco, ale jest naprawdę smaczne i łagodne w smaku.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 – 6 świeżo ugotowanych ziemniaków
    1 marchew (najlepiej z rosołu)
    ew. 1 mała pietruszka (z rosołu)
    1/4 ugotowanej główki kapusty włoskiej lub białej
    50 g masła
    150 ml śmietanki
    gałka muszkatołowa
    sól do smaku
    pieprze- sporo
    posiekana natka pietruszki do posypania

Puree warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umieścić w dużej misce (powinny być gorące), rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków (niekoniecznie na gładką masę, mogą zostać małe kawałeczki warzyw). Dodać masło i śmietankę oraz przyprawy. Posypać posiekaną natką pietruszki.

    Podawać z pieczonymi kiełbaskami lub smażonym mięsem.

Porady

Do puree można dodać posiekaną i przyrumienioną cebulkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy