Puree z dyni

0 (0 ocen)

Puree z dyni to podstawowy składnik wielu dyniowych wypieków. Puree ma także wiele innych zastosowań

Składniki:

  • dowolna ilość dyni
    szczypta soli i cynamonu

Puree z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynie obieramy, wydrążamy pestki nasienne.
    Kroimy w plastry następnie w kostkę
  • 2. Pokrojoną dynię wrzucamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i stawiamy na gazie
  • 3. Dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając do momentu aż dynia stanie się bardzo miękka
  • 4. Studzimy dynie, ugniatamy widelcem bądź miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy szczyptę soli i cynamonu , mieszamy.
  • 5. Przekładamy do słoików, pasteryzujemy ok.20 minut

Porady

Puree można używać jako masy do ciast - dodając wtedy żelatynę. Do faszerowania mięs,

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy