Puree z kalafiora

0 (0 ocen)

  • 40 min

pyszny dodatek do obiadu

  • 40 min

Składniki:

  • 1 duży kalafior
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    1 łyżka octu jabłkowego
    pieprz ziołowy
    szczypta chili w płatkach
    1łyżka masła
    3 łyżki śmietany
    mleko w razie potrzeby

Puree z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior podzielić na różyczki, zalać wodą i ugotować na półmiękko. Odcedzić. W rondlu na maśle poddusić czosnek, dodać kalafior i przyprawy. Dusić aż kalafior zacznie się rozpadać, w razie potrzeby podlać odrobinę wody. Kiedy kalafior będzie miękki dodać śmietanę i wszystko dokładnie zmiksować przy pomocy blendera. Gdyby puree bylo zbyt gęste dodać odrobinę mleka.

Komentarze

Podobne przepisy