Puree ziemniaczane

0 (0 ocen)

Danie banalne do przygotowania , a ma w sobie to coś. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to pora najwyższa:D

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1 szklanka mleka
    1/4 kostki masła
    sól
    pieprz

Puree ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, obieram, myje pod bieżącą wodą i wstawiam na gaz. Gotuje do miękkości w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzam, wrzucam masło i tłukę na miazgę. Można użyć blendera. Dolewam przegotowane i wystudzone mleko i mieszam. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dolewam jeszcze mleka. Moje ziemniaki miały konsystencję kremu do ciasta:P Doprawiam solą i pieprzem, nakładam na talerz i posypuję koperkiem. .

Porady

Proponuję dodać odrobinę gałki muszkatołowej, dla zaostrzenia smaku

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy