Puszyste bułeczki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste bułeczki śniadaniowe

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -szklanka letniego mleka
    -110 g miękkiego masła
    -2 łyżki cukru
    -2 roztrzepane jajka
    -3/4 łyżeczki soli
    -4 szklanki mąki pszennej
    -3 łyżeczki suchych drożdży (12 g) lub 24 g świeżych
    -jajko roztrzepane z łyżką mleka

Puszyste bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyrobić ciasto (ze świeżych drożdży zrobić rozczyn, przy suchych wymieszać z mąką). Ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Podzielić na 12 lub 16 szt. Ułożyć na blasze zachowując odstępy. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
    Wyrośnięte i posmarowane jajkiem piec ok 20-25 minut w temperaturze 165 st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy