Puszyste ciacho z truskawkami

0 (0 ocen)

Puszyste i lekkie jak chmurka ciasto z truskawkami. Upieczcie je koniecznie do popołudniowej herbatki dla gości. Zaskoczył mnie dodatek wody, nigdy nie piekłam podobnego ciasta, musiałam wypróbować!

Składniki:


  • 5 jajek
    180 g cukru
    360 g mąki pszennej typ 450
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    180 g oleju
    180 g wody
    200 g truskawek

Puszyste ciacho z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Pokroić na pół lub w plastry, w zależności od wielkości owoców.

    Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno. Wsypywać partiami cukier, dokładnie miksować aż piana będzie bardzo gęsta i lśniąca, a cukier się rozpuści.

    Następnie dodawać po jednym żółtku, po każdym dokładnie zmiksować.

    Na koniec wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlać olej z wodą i na najmniejszych obrotach miksera wymieszać całość.

    Ciasto wlać do formy (25 cm średnicy) wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać.

    Na wierzchu ułożyć przygotowane wcześniej owoce.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50-55 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
    Wystudzić na kratce.
    Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy