Puszyste i lekkie jak chmurka ciasto z truskawkami. Upieczcie je koniecznie do popołudniowej herbatki dla gości. Zaskoczył mnie dodatek wody, nigdy nie piekłam podobnego ciasta, musiałam wypróbować!
Składniki:
5 jajek
180 g cukru
360 g mąki pszennej typ 450
1 łyżeczka proszku do pieczenia
180 g oleju
180 g wody
200 g truskawek
Puszyste ciacho z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Pokroić na pół lub w plastry, w zależności od wielkości owoców.
Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno. Wsypywać partiami cukier, dokładnie miksować aż piana będzie bardzo gęsta i lśniąca, a cukier się rozpuści.
Następnie dodawać po jednym żółtku, po każdym dokładnie zmiksować.
Na koniec wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlać olej z wodą i na najmniejszych obrotach miksera wymieszać całość.
Ciasto wlać do formy (25 cm średnicy) wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać.
Na wierzchu ułożyć przygotowane wcześniej owoce.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50-55 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
Wystudzić na kratce.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Komentarze